Sawadie kappp...';)
Salam semua...korang hari ni ezal nk share ngan korang cara2 nk buat tomyam kong....:) nk kata pandai masak sgt tu xda lah tp setakat nk koyangkan perutt sediri tu insyallah ok..:) selalu korang buat tomyan mesti guna "perencah tomyam" kat kedai tu kan...kire yg ready made ar..okeh kali ni ezal nk ajar korang camne nk buat perencah sendiri!!~~:)
Okeh kat bawah ni bahan2 nyer:
Bahan A (kisar) :
1. cili kering
2. bawang merah
3. bawang putih
4. serai
5. halia
6. lengkuas
Bahan B:
1. Ayam / daging / udang / sotong dll
2. bunga kobis
3. badek jagung
4. bawang besar
4. karet
5. tomato
6. fish cake
7. bebola ikan / udang
8. serai (diketuk je)
9. daun limau purut
10. Cili padi (diketuk)
11. Air limau nipis
12. air kosong
13. minyak
14. Garam / gula dan serbuk perasa
Bahan c ( hiasan) :
1. Daun bawang
2. cili besar
3. bawang goreng
Cara-cara :
1. Mula2 sekali korang kisar bahan2 "A" tu dulu sampai hancur / halus / lumat!!~~:) Pastu amik kuali ke periuk ker ikut suka hatilah mana yg korang suka kan...letak minyak sikit pastu tumiskan bahan2 yg telah dibalnder td sampai pecah minyak dan naik bau..:)
2. Sambil2 korang menumis tu korang slowkan api pastu korang siangkan semua "bahan B", ikut bentuk yg korang suka.
3. Bila bahan yg korang tumis tu dah pecah minyak and naik bau (jgn sampai hangus sudehh!!), korang masukan air kosong, dan semua "bahan B" kecuali tomato (tomato masuk last2 sikit cz kalo masuk awai t over cook and jd lembik!!).
4. Biarkan jap sampai mendidih, pastu korang letaklah perasa....kalo nk lebih pedas tambah ler cili padi lebih and kalo suka masam2 sikit tambah g air limau nipis!!~~:)
5. Bila dah mendidih, ayam / daging and lain2 bahan mentah dah masak & korang dah rasa kuah dia mmg dah MELETOP and sedap giler!!~~boleh ler tuangkan ke dalam mangkuk yg tomey2 and deko sikit2 dengan letakan taburan hirisan daun bawang , cili besar ngan bwang goreng...:)
6. Hoyeaaa....dah boleh makan!!~~sedap makan ngan nasi panas2 + telur dadar!!!!!pengsannnn
Okeh harap korang bleh cuba lah yer menu tomyam kongg ni....:) bubye
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.